Hemen hemen herkesin bir şekilde kullandığı, ama tanımı yapılması gerektiği zaman biraz düşünmek zorunda kaldığımız bir sorudur "Sosyal Medya Nedir?" sorusu. Oysaki bu medya alanının üreticisi de tüketicisi de yine biziz. Bilginin çokça üretildiği ve hızlıca tükendiği bir çağda yaşıyoruz. Sosyal medya zaman ve mekân sınırlaması olmadan paylaşımın, tartışmanın esas olduğu bir iletişim aracıdır.
Sosyal medya bölümleri iş ağları, kurumsal sosyal ağlar, forumlar, mikrobloglar, fotoğraf paylaşımı, ürün/hizmet değerlendirmeleri, sosyal imleme, sosyal oyunculuk, sosyal ağlar, video barındırma ve sanal dünya gibi birçok farklı şekli alabilir. Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya kanalları, sosyal ağlar kategorisinde yer almaktadır.
Sosyal medya toplumu direkt etkileyen bir güce sahiptir. Doğru kullanıldığında bireysel olarak da kurumsal olarak da kullanıcıya çok şey katar. Kurumsal anlamda marka bilinirliğini, popülerliğini arttırır. Sosyal medya her zaman aktif, yaşayan bir mecradır. Bir televizyon, gazete ve dergi gibi değildir. Sosyal medya gazete, televizyon ve film gibi geleneksel olan medyadan bir takım farklıklar içerir. Bu saydığımız eski tür medya tipinde, bilgi ve iletişimin sağlanması için belirli kaynaklara ihtiyaç duyulurken, sosyal medyada daha az kaynağa ihtiyaç duyulur.Sosyal medya da sürekli karşılıklı iletişim söz konusudur. Sosyal medya da herkesin bir söz hakkı vardır.
Son olarak sosyal medya ve sosyal ağ tanımlarını en iyi anlatan cümleleri aktarmak lazımsa;
Sosyal Medya; Web 2.0'ın kullanıcı hizmetine sunulmasıyla birlikte, tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşılmasını sağlayan medya sistemidir. Kaynak: Wikipedia .
Sosyal Ağ; bireyleri internet üzerinde toplum yaşamı içinde kendilerini tanımlayarak, aynı kültürel seviyesinde rahatlıkla anlaşabilecekleri insanlara internet iletişim metotları ile iletişime geçmek için ve aynı zamanda normal sosyal yaşamda yapılan çeşitli jestleri simgeleyen sembolik hareketleri göstererek insanların yarattığı sanal ortamdaki sosyal iletişim kurmaya yarayan ağlara "sosyal ağlar" denilmektedir. Kaynak: Chip .